Σοφία Μαυραγάνη

The Hero

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30′

Ένα σόλο βασισμένο στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης. Εκκινώντας από το ερώτημα κατά πόσο οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας ή αντανάκλαση της κοινωνίας μέσα στην οποία κατασκευάστηκαν, για τη δημιουργία του The Hero μελετήθηκαν περιπτώσεις αρχετυπικών ηρώων από τη μυθολογία έως υπερηρώων από την εποχή των κόμιξ.

Με σκωπτική και παιγνιώδη διάθεση ως προς την ίδια την έννοια του ηρωικού, ένας πολυμορφικός ήρωας μας καλεί σε ένα σκηνικό ταξίδι και αφηγείται τελικά τη δική του ανεξήγητη ιστορία.

Η Σοφία Μαυραγάνη δημιουργεί παραστάσεις με όρους παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στο χιούμορ. Αυτό που ερευνά με τα έργα της είναι η ίδια η ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου. Πειραματίζεται με τα συστατικά και τα όριά του, αλλοιώνοντας τις συνθήκες που το ορίζουν και εισάγοντας στοιχεία απρόβλεπτα και μεταβλητά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 13 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Ιδέα – Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία – Συνδημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος
Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας 
Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη
Κοστούμι: Παύλος Θανόπουλος 
Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης
Φωτογραφίες: Δέσποινα Σπύρου
Παραγωγή: FINGERSIX

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

Η Σοφία Μαυραγάνη γεννήθηκε στην Aθήνα το 1978. Σπούδασε χορογραφία/dance making  στο ArtEZ University of the Arts (Άρνεμ, Ολλανδία) και Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Aerowaves 2019, Documenta14, Φεστιβάλ Χορού ARC, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Kύπρου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας MIRfestival, Φεστιβάλ Δημητρίων, ΚΘΒΕ, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Χανίων – Dance Days, Θέατρο Απόλλων – Σύρος, Θέατρο Μπελισάριο – Μπουένος Άιρες, κ.α.

Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, όπως το εργαστήριο δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ νέων χορογράφων και μουσικών-συνθετών BREAKING ART, την έρευνα  πάνω στον αυτοσχεδιασμό imPROject και το ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στις παραστατικές τέχνες και τα μοντέλα καλλιτεχνικής συνεργασίας playforPLACE, που έχει πραγματοποιηθεί σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική και Ωκεανία.

Διδάσκει χορογραφία και αυτοσχεδιασμό σε διεθνή κέντρα χορού, στούντιο χορού και επαγγελματικές σχολές.

Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της FINGERSIX/Athens. Aerowaves Twenty19 Artist.

www.sofiamavragani.com