Skip to main content

Hero

Πατρίσια Απέργη

ΕΛΛΑΔΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 4.12
10:30
Θέατρο Ροές
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 40′
ΗΛΙΚΙΕΣ: 12+

Χρειαζόμαστε ακόμη ήρωες; Ποιοι είναι αυτοί; Τι σημασία έχουν στην καθημερινή μας ζωή;
Η Ελληνίδα χορογράφος Πατρίσια Απέργη έχει μελετήσει τους ήρωες της κοινωνίας μας και τους δίνει μια σωματοποιημένη έκφραση σε αυτό το χορευτικό κομμάτι. Το έργο “Hero” μιλά για τους ανθρώπους που μετέτρεψαν την ήττα τους σε νίκη και εκείνους που έγιναν ήρωες χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αναδεικνύει το θάρρος, την προσπάθεια, την επιμονή και τη δύναμη που χρειάζεται για να μπεις στον αγώνα. Ήταν σαφές στη δημιουργό εξαρχής ότι το “Hero” απευθύνεται κυρίως σε εφήβους. Η Απέργη παρασύρει το κοινό σε ένα καρουζέλ συναισθημάτων και ρωτά για τον ήρωα μέσα σε καθεμιά και καθέναν από μας. Μια πολύ δυνατή, δυναμική, εμψυχωτική και χιουμοριστική χορευτική παραγωγή που έχει παρουσιαστεί τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και επί σκηνής στη Βόρεια Γερμανία από το 2020, και τώρα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στο φεστιβάλ Moving Colors.

«Απλά η φυσική παρουσία μιας αθλητικής νεαρής γυναίκας, σποτ φώτα εστιασμένα στη δυναμική των χορευτικών κινήσεων και μια μεγάλη άδεια σκηνή — αυτά και μόνο αρκούν για να μετατρέψουν το κομμάτι “Hero” της Ελληνίδας χορογράφου Πατρίσιας Απέργη σε μια σαγηνευτική, πολύ δυνατή παράσταση. Αυτό ακριβώς συνέβη στην πρεμιέρα… στο Eisengießerei, όπου η χορεύτρια Σοφία Πουχτού κατέπληξε το κοινό με τη συγκλονιστική σόλο ερμηνεία της». Ostsee-Zeitung

ΣΥΛΛΗΨΗ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΤΡΙΣΙΑ ΑΠΕΡΓΗ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΠΟΥΧΤΟΥ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PETER VAN HEESEN
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: DORTE WOLTER

ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ «VORPOMMERN TANZT AN» – TANZPAKT STADT-LAND-BUND. Η ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ PERFORM[D]ANCE ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΟΡΟΥ ΑΕΡΙΤΕΣ.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ «HERO» ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BUREAU RITTER / TANZPAKT RECONNECT, ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «NEUSTART KULTUR – HILFSPROGRAMM TANZ» ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ MECKLENBOURG-VORPOMMERN.

Πατρίσια Απέργη

Η Πατρίσια Απέργη γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα: “U(R)TOPIAS” (2021), “Hero” (2020), “Πολήττες” (2018), “Cementary” (2017), “TANZheimer” (2014), «Πλάνητες» (2013), “ERA poVERA” (2012), “The Manifest of the Other” (2010), “d.opa! (dopamines of post-Athenians)” (2009), “Ferry Tales” (2009), “Apolost” (2008) και “Anorexia Socialis” (2007). Με τα έργα της έχει περιοδεύσει σε πολλά φεστιβάλ και θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει χορογραφήσει για θεατρικές παραγωγές, όπερες και εικαστικές εγκαταστάσεις, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και για χορευτικές ομάδες και μπαλέτα παγκοσμίως.

Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Θέατρο – Θεατρική Αγωγή» (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΙΔΕΚΕ, 2007). Υπήρξε modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου χορού EDN και συνεργάτιδα καλλιτέχνις της Στέγης Χορού της Λυών. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τα έτη 2020-2022. Διδάσκει χορό και θέατρο στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, όπου εργάζεται επίσης ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων. Το 2021 ίδρυσε την 1η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.