ETRA | Mellina Boubetra

Intro

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 28′

Τρεις γυναίκες ξεκινούν αργά αργά μια σιωπηλή συζήτηση επί σκηνής – χωρίς λόγια, χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματά τους ως μέσο επικοινωνίας. Καθοδηγούμενη από προοδευτικούς ηλεκτρονικούς ρυθμούς, αυτή η χορογραφημένη συνομιλία παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται ολοένα εντονότερη, ώσπου να μας μιλήσει επιτέλους ειλικρινά. Καθώς αποκαλύπτονται οι ταυτότητες διαμορφώνοντας τη συνομιλία, εξελίσσεται η αυτοσυνειδησία μας και καθίσταται δυνατή η ενδοσκόπηση.

Όπως λέει η ίδια η Mellina Boubetra: «Θέλω να παρουσιάσω μια χορευτική συζήτηση, στην οποία το σώμα αποτελεί τη μόνη έκφανση της ενδοσκόπησής μας. Η χορογραφία θυμίζει τα χαρακτηριστικά ενός διαλόγου ή ενός μονολόγου, εξωτερικού ή εσωτερικού. Θέλω να εξερευνήσω, με αδιακρισία, την έννοια του οικείου, ώστε να συλλάβω την προέλευση της κίνησης που δεν είναι «χορογραφημένη» για να θεαθεί. Μια αυθεντική έκφραση του νου μέσω του σώματος».

Εξάλλου, η ίδια περιγράφει ως εξής τη γενικότερη προσέγγισή της στον χορό και τη χορογραφία: «Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο στη χορογραφία είναι η δημιουργία χώρων όπου μπορεί κανείς να απολαύσει, ως δρων αλλά και ως θεατής, την ευπλαστότητα του σώματος. Δε σταματούν ποτέ να με εντυπωσιάζουν οι άπειρες παραλλαγές σχημάτων και σημασιών, αλλά και των συνδέσεων που αυτό μπορεί να συνάψει με τους άλλους, με απόλυτη φυσικότητα. Φροντίζω πάντα να καθιστώ όλα όσα μας περιβάλλουν, όλα όσα μας συγκροτούν, στέρεα υποστηρίγματα της κίνησης, η οποία προϋποθέτει, στην καρδιά των δημιουργικών διαδικασιών, μια ουσιαστική αίσθηση παρατήρησης. Πρόκειται για μια δουλειά μεταφραστική».

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 15 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Χορογραφία: Mellina Boubetra
Χορεύουν: Mellina Boubetra, Katia Lharaig, Allison Faye
Σχεδιασμός Φωτισμού: Fabrice Sarcy
Υπεύθυνος Φώτων: Benoit Cherouvrier
Μουσική Δημιουργία: Patrick De Oliveira
Παραγωγή: ETRA company
Εντεταλμένη Παραγωγή: Art-Track company

Συμπαραγωγή: 2018 HIP HOP GAMES Prize, IADU Initiatives d’Artistes en Danses Urbaines – La Villette | Le Flow – City of Lille | Summer Dance Forever – Holland | Victor B company and Lezarts Urbains – Belgique | National Choreographic Centre of Roubaix – Leadership of Sylvain Groud as part of l’Accueil Studio | National Choreographic Center of La Rochelle – Kader Attou | Pôle Pik – Bron | National Choreographic Centre of Créteil and Val-de-Marne – Käfig company – Leadership of Mourad Merzouki as part of l’Accueil Studio | 2020 Danse élargie | L’Avant-Scène – Colombes Theatre
Υποστηρικτές: French Institute | ADAMI | Île de France DRAC | Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού
Διακρίσεις: 2018 Hip Hop Games Prizewinner | 2018 Trans’urbaines Prizewinner | 2019 νικητήρια παράσταση στον χορογραφικό διαγωνισμό NCC Créteil και Val-de-Marne – Kalypso Festival Prize | 2019 Label Passerelles

MELLINA BOUBETRA

Η Mellina Boubetra ξεκίνησε να χορεύει σε ένα κέντρο νεότητας και πολιτισμού στην Κολόμπ, από όπου κατάγεται. Ανακάλυψε τη χιπ-χοπ σε πολύ νεαρή ηλικία και συνάντησε τον δάσκαλό της, Mohamed El Hajoui, ο οποίος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ντουέτο με το όνομα Second Souffle. Το 2006, ξεκίνησαν την καριέρα τους μαζί σε χορογραφικές παραστάσεις.

Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών στη βιολογία, το 2015 η Mellina αποφάσισε να αφοσιωθεί στον χορό, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στον χορευτικό διαγωνισμό All Styles Battles και στρεφόμενη στη συνέχεια στη χορογραφία.

Το 2016, προσχώρησε στην ομάδα χορού Des pieds au mur του John Degois για την παράσταση De bois et… Το 2017, συμμετείχε με τον Andrew Skeels στο κομμάτι Finding Now και, το 2018, προσχώρησε στην ομάδα Dyptik για το έργο Le Cri. Παράλληλα με τους χορευτικούς ρόλους της, ίδρυσε την ομάδα χορού ETRA. Η πρώτη της δημιουργία, το INTRO, έκανε πρεμιέρα το 2019, κέρδισε το σήμα Passerelle και τη διάκριση του NCC (National Choreographic Centre) του Créteil, ενώ διακρίθηκε και στα Trans-urban stepping-stone και 2018 Hip Hop Games (διεθνής διαγωνισμός).

Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Πολιτιστικής Διεύθυνσης (DRAC) του Ile-de-France και της Γαλλικής Ένωσης Καλλιτεχνών Παραστατικών Τεχνών (ADAMI), το έργο βρίσκεται σε περιοδεία, μαζί με τη δεύτερη δημιουργία της, RĒHGMA (που δημιουργήθηκε το 2021). Επίσης, έχει συμπράξει με τη Régine Chopinot και την ομάδα Cornucopiae για το έργο Deuxzérodeuxdeux, που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί το 2022.