Collective Dope | Jenna Jalonen

BEAT “I just
wish to feel you”

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45′

Τα πάντα στη ζωή υπάρχουν χάρη στα ενεργειακά κύματα. Αυτοί οι κραδασμοί δημιουργούν τους ρυθμούς που μας κινητοποιούν και κάνουν τις καρδιές μας να πάλλονται. Μοιραζόμαστε τον ίδιο ρυθμό, τον ίδιο παλμό, συνδεόμαστε μέσω της κίνησης και της επαφής. Τι συμβαίνει όμως όταν εξαφανίζεται ο ρυθμός (beat); 

Εδώ έχουμε τη Jenna και τον Jonas. Δύο ανθρώπους που ζουν στον επιταχυνόμενο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων και σάρωσης της οθόνης. Αυτές οι μορφές επικοινωνίας μας κάνουν να αισθανόμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με τους άλλους, ενώ στην πραγματικότητα λείπουν τα σωματικά συναπαντήματα, οι χειραψίες, οι αγκαλιές και οι κινήσεις που εκφράζουν τα ενστικτώδη συναισθήματά μας και τις φυσικές αντιδράσεις μας.

Μια χορεύτρια σύγχρονου χορού και ένας μπρέικ ντάνσερ. Και οι δύο τους εκπαιδευμένοι να μαθαίνουν κινητικές τεχνικές και να ελέγχουν τα σώματά τους. Μαζί αποκωδικοποιούν το εξασκημένο και πειθαρχημένο σώμα παράγοντας έναν νέο τρόπο κίνησης και σύνθεσης. Ανάμεσα στο ενεργητικό και στο παθητικό. Στον χειραγωγό και στον χειραγωγούμενο. Στο «ζων σώμα» και στο «νεκρό σώμα». 

Ο sound artist Adrian Newgent «παντρεύει» αυτά τα δίπολα επί σκηνής, συνθέτοντας ζωντανά ηχητικά τοπία σε διάλογο με τους χορευτές. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα σωματικό, ακατέργαστο, αλλά και τρυφερό και συγκινητικό ντουέτο για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το έργο αποτέλεσε επίσημη επιλογή του Aerowaves Twenty20 Spring Forward.
Η παράσταση υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης σύγχρονου χορού Rudolf Lában το 2019.

#deadbody #active #passive #relationship #bboy #contemporary

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 15 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Δημιουργοί-Eρμηνευτές: Jenna Jalonen (FI), Jonas Garrido Verwerft (BE)
Ζωντανή Μουσική Σύνθεση: Adrian Newgent (NL)
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miklós Mervel
Συμπαραγωγή:  Straatrijk, Workshop Foundation
Υποστηρικτές: STUK House for Dance, Image & Sound, Life Long Burning, Ultima Vez, Stad Leuven, SÍN Arts Centre, Eva Duda Dance Company / Movein Studio, Cirk la Putyika / Jatka78, EMMI, Trafo House of Contemporary Arts
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Jenna Jalonen

 

COLLECTIVE DOPE

Η Collective Dope είναι μια κολεκτίβα σύγχρονου χορού και παραστατικών τεχνών που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τις Jenna Jalonen και Nóra Hotváth, οι οποίες προσκαλούν και συνεργάζονται με άλλους καλλιτέχνες από διάφορους χώρους και μορφές τέχνης.

Η Jenna Jalonen (FI), γνωστή και ως triplejay, γεννήθηκε στη Φινλανδία, σπούδασε στην Ουγγαρία και σήμερα εδρεύει στο Βέλγιο και στην Ουγγαρία. Μετά τις σπουδές της στο κλασικό μπαλέτο στη Σχολή Χορού της Φινλανδικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην Ουγγρική Ακαδημία Χορού στη Βουδαπέστη, μεταπήδησε στο πεδίο του σύγχρονου χορού και των παραστατικών τεχνών. Από το 2010, έχει χορέψει και συνεργαστεί με διάφορες διεθνείς ομάδες χορού και χορογράφους, όπως οι: Eva Duda Dance Co., Central Europe Dance Theater, Kubilai Khan Investigations, Kwaad bloed/Ugo Dehaes, fABULEUS, Thierry de Mey, Theater Bremen, Máté Mészáros, Untamed Productions, Notch Company/Oriane Varak, Hodworks. Το έργο που ανέπτυξε μαζί με την Beatrix Simkó, Long time no see! Ήταν μέρος του επίσημου προγράμματος του Festival d’Avignon 2018 και μία από τις επιλεγμένες παραγωγές στο Aerowaves Twenty19 Spring Forward. Η Jenna διδάσκει χορό και αναπτύσσει το triplewave, μια κινητική πρακτική που προσκαλεί τον χορευτή σε ένα ταξίδι – σωματικό και πνευματικό – χρησιμοποιώντας τη μηχανική ενός κύματος που διαρρέι το σώμα μέσα από διαφορετικά στυλ και δυναμικές χορού. Στην καλλιτεχνική της δουλειά ερευνά διαρκώς την ακραία σωματικότητα του συνειδητού και ασυνείδητου ή «νεκρού» σώματος εν κινήσει.

Ο Jonas Garrido Verwerft (BE) ξεκίνησε να χορεύει μπρέικ ντανς από 10 ετών. Με έντονο ενδιαφέρον για κάθε είδους χορό, έχει μάθει με την πάροδο των ετών διάφορα στυλ κίνησης, όπως floor work, house dance, loopkicks tricking. Οι παραστάσεις του ξεκίνησαν όταν εντάχθηκε στο “Let’s go urban,” όπου συνεργάστηκε με τους Minhee Bervoets, Ish Ait Hamoud, Yves Ruth και Mohammed Boujara. Εντωμεταξύ, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Επιστήμη του Αθλητισμού και αποφάσισε να εστιάσει περισσότερο στον χορό και στην κίνηση. Ως freelancer εργάστηκε σε παραγωγές για τους Franco Dragone, Wanp, Fabuleus & Moldavië, Straatrijk και Musichall, και έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Randi De Vlieghe, Drosha Grekhov, Thomas Steylaert (Nordin The Wiz). Είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας χορού, μουσικής και μόνας Osei Bantu, με έδρα την Αμβέρσα. Αυτό τον καιρό συμμετέχει στη δημιουργία του ADHD με το Cirk La Putyka, σε σκηνοθεσία Rosta Novak.

O Adrien Newgent (NL), γνωστός και ως Modern Errors, είναι ντιζάινερ μουσικής και ήχου από την Ολλανδία. Μετά τις σπουδές του στη μουσική και τη μουσική παραγωγή στο Ρότερνταμ, εργάστηκε ως μηχανικός ήχου για τρία χρόνια στο Mediawerkplaats Rotterdam. Στη διάρκεια αυτών των ετών, άρχισε να εργάζεται ως συνθέτης για τον κινηματογράφο. Μέχρι στιγμής έχει συνθέσει μουσική για επτά ταινίες και έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης μουσικής για ένα κινηματογραφικό πρότζεκτ διάρκειας 48 ωρών. Εκτός από τις μουσικές συνθέσεις του για τον κινηματογράφο, εργάζεται και σε παραγωγές σύγχρονου χορού. Έχει συνεργαστεί με τους: Éva Duda Dance Co., Radioballet, Zoltán Grecsó, Jenna Jalonen και Ugo Dehaes. Επίσης, εμφανίζεται συχνά σε μουσικά φεστιβάλ όπως τα Ozora Festival, SUN Festival, Mo:Dem Festival. Ο Adrian είναι ένας πολυτάλαντος ανερχόμενος καλλιτέχνης που σε γενικές γραμμές προσεγγίζει τον ήχο από μια μη παραδοσιακή σκοπιά. Οι δημιουργίες του περιλαμβάνουν ηχητικούς πειραματισμούς, πρωτότυπες ηχογραφήσεις, ατμοσφαιρικά/ηχητικά «χαλιά» ήχου, υβριδικά στυλ, αλλά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Στόχος του είναι πάντα να βρίσκει την πλέον προσωπική και μοναδική προσέγγιση που ταιριάζει καλύτερα στην ατμόσφαιρα κάθε έργου, στα συναισθήματα του σκηνοθέτη, στην ερμηνεία τους από τον μουσικοσυνθέτη και στο βίωμα του κοινού.